overtuigingen loslaten

De oorsprong van je overtuigingen

Als geboren kind was jij:

Uniek, speciaal, nieuwsgierig, onbevangen, avontuurlijk, speels, liefdevol, fantasievol, onderzoekend, waardevol….. en kan van nature emoties uiten!

Dit is je echte zelf. Dit zit nog steeds in je en is je kern. 

 

Van je echte zelf naar je gewonde zelf

Als kind nemen we alle onverwerkte emoties van onze ouders (en grootouders etc.) over. Of we willen of niet en of zij dat willen of niet, het gebeurt gewoon. Het is geen schuldvraag, het is de situatie. Als kind ben je je daar niet bewust van en kan je dit niet uitleggen of benoemen. Bovendien ben je volledig loyaal aan jouw ouders. Met als resultaat dat je leert omgaan met de emotionele pijn die je ervaart. De pijn is overweldigend dus je gaat deze wegdrukken als overlevingsstrategie (coping).

Gevoelens die je kan hebben (en dus gaat wegdrukken) zijn o.a.

 • Woede
 • Eenzaamheid
 • Machteloosheid
 • Wanhoop
 • Angst
 • Beklemming

Overtuigingen (dit zijn gedachtes die je bent gaan geloven)

 • Ik moet mijn gevoelens wegdrukken
 • Ik moet er altijd voor iedereen zijn
 • Ik moet hardwerken om succesvol te zijn
 • Ik sta overal alleen voor
 • Ik mag niet lastig zijn
 • Als ik mijzelf ben, vind niemand mij leuk
 • Als ik zeg wat ik voel, vind niemand mij leuk
 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik blijf altijd arm en financieel ploeteren
 • Ik ben niet mooi, slank, slim, succesvol genoeg
 • Ik moet altijd harder werken dan een ander
 • Ik moet altijd mijn best doen om goedkeuring te krijgen (ik moet liefde verdienen)

De kern van deze overtuigingen zijn de onderliggende gedachtes zoals:

 • Ik ben niet belangrijk
 • Niemand houdt echt van mij
 • Niemand wil mij
 •  

Deze overtuigingen worden jarenlang weggedrukt en ontkent. Ze blijven er wel en je blijft door bepaalde situaties getriggerd worden. Je krijgt dan elke keer de kans om ze te gaan verwerken en jezelf ervan te bevrijden.

Dat is het loslaten van de overtuigingen of herpogrammeren. Hierdoor ontstaat er meer ruimte en vrijheid voor je echte zelf. Dat geeft meer blijdschap, rust en geluksgevoel.

Façades

Om je gewonde kind te beschermen ontwikkel je strategieën om met de situatie om te gaan. Dat heet ook wel copinggedrag. Het is een soort van façade of masker wat voor je echte zelf komt te zitten.

Er zijn 3 soorten façades:

 1. Pleaser

Aangepast gedrag, verslaafd aan aardig gevonden worden en goedkeuring zoeken

 1. Rebel

De ander de schuld geven. Is afkeurend en is verslaafd aan woede.

 1. Terugtrekker

Gaat uit verbinding ‘ik heb niemand nodig’. Cognitief intellectueel, shock, emotioneel afgesloten en kan moeilijk voelen.

Hoe kan je overtuigingen veranderen?

Door bewustzijn en de oude pijn die verbonden is met deze overtuigingen te gaan loslaten o.a. me behulp van EFT of ander lichaamswerk. Zodat er ruimte komt voor nieuwe overtuigingen en krijg je de regie terug in je leven.

Wil je daar meer over weten? Neem dan contact op

Contact