Met empathie laat je je hart spreken

In mijn praktijk heb ik het vaak met mensen over gevoelens.  En dan met name negatieve gevoelens, want die vinden we vaak toch wel lastig. Je ziet dat je kind worstelt met school en je maakt je ernstig zorgen. Je hebt een collega die heel goed is in iets waar jij moeite me hebt en je eigenlijk ook nog voor schaamt. Allemaal confronterende situaties die een gevoel van pijn oproepen. Waar je misschien hard voor wil wegrennen, of juist heel hard tegen in wilt gaan om te bewijzen dat het wel kan. Hoe kan je hier nu mee omgaan?

Gevoelens willen alleen maar gevoel worden zeg ik dan. Makkelijker gezegd dan gedaan. Een van de aspecten om gevoel de ruimte te geven is door empathie te tonen naar jezelf en een ander. Bijvoorbeeld in een situatie waarin je kind boos uit school komt. Of als je zelf merkt dat je verdrietig bent omdat een collega je negatieve feedback heeft gegeven, terwijl je zo hard je best hebt gedaan.

Zacht zijn met je gevoel

Empathie tonen naar jezelf en anderen gaat erover dat je op een zachte en liefdevolle manier ruimte geeft aan je gevoel. Je hoeft niks te veranderen aan je gevoel of aan het gevoel van de ander, alleen er mee zijn. Alleen er mee zijn, dat klinkt eenvoudig, maar vaak hebben we de neiging, negatieve gevoelens zoals verdiet, boosheid, of angst weg te duwen. We zeggen dingen zoals ‘ah zo erg is niet’, of ‘komt wel goed’ of ‘zo heeft die persoon het vast niet bedoeld’. Met deze reacties worden de gevoelens van jezelf of de ander weggeduwd. Op zo’n moment zeg je indirect, je gevoelens doen er niet toe (ook al is dat helemaal niet je bedoeling). Naast wegduwen van de gevoelens, is het gevoel proberen op te lossen ook een neiging die we als mensen hebben. Daarmee geef je het gevoel dus wederom niet de ruimte.

Best lastig dus .

Laat je hart spreken

Dus daarom wil ik hier graag even bij stil staan, want wat is empathie tonen dan wel en hoe doe je dat? Empathie tonen is in de kern meevoelen met de ander (of dus met jezelf).  Dat kan je o.a. op de volgende manier doen:

  • Oprecht en aandachtig luisteren
  • De tijd nemen om te luisteren
  • Gevoelens erkennen door o.a. ‘oh’…’mmmmm’ te zeggen
  • Accepteer alle gevoelens die boven komen zonder oordeel
  • Benoem de gevoelens, dus zeg bijvoorbeeld ‘ je bent dus verdrietig’

Mijn ervaring is dat als je jouw gevoel of die van een ander echt de ruimte geeft, dan is dat heel krachtig. Er komt vanzelf iets in beweging wat je gewoon niet kan bedenken met je hoofd. Dus laat je hart vooral spreken en geef het de ruimte. Het weet zelf de weg ❤️.

Waarom willen we gevoelens wegduwen of oplossen?

Over het algemeen kunnen we als mensen ons ongemakkelijk voelen bij verdriet, angst of woede en willen we dus vaak liever doen alsof het niet bestaat. Hoe we met (negatieve) gevoelens omgaan leren we al op jonge leeftijd van onze ouders. Om hier meer inzicht in te krijgen kan je daarom kijken hoe werd er vroeger om gegaan met jouw gevoel? Mocht jouw gevoel er vroeger zijn? Of werd dat gebagetalisserd (het is zo erg niet), of probeerden ze het snel weg te nemen door met allerlei oplossingen aan te komen? Of kreeg je op een liefdevolle manier de ruimte om over je gevoelens te praten. Hoe we omgaan met gevoelens leren we in onze kinderjaren. Daar liggen de wortels, dus door te kijken hoe er bij jouw vroeger werd omgegaan met gevoelens, geeft jou waarschijnlijk inzicht in je eigen gedrag en reacties.

Voor kinderen zijn volwassenen dus ook een voorbeeld in hoe we omgaan met gevoelens. Hier leren zij hoe ze om kunnen gaan met hun tegen gevoel. Heel belangrijk voor hun emotionele ontwikkeling. Voor volwassenen die kinderen hebben of ermee werken is mijn advies altijd om voor te leven. Dus door een voorbeeld te zijn kunnen kinderen de kunst af kijken. Hoe mooi is dat.

Mooi filmpje

Brene Brown heeft een heel mooi filmpje (zie hieronder) waarin ze duidelijk uitlegt wat empathie is en ook wat het niet is. Wat zo mooi naar voren komt in dit filmpje is dat door empathie te tonen er verbinding ontstaat en dat is zo helend voor de pijn die jij of de ander ervaart.

Vraag of wil je meer?

Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel bewuster bent van hoe je zacht met je eigen gevoelens en die van een ander kan omgaan. Voel jij na het lezen van dit artikel de behoefte om wat verder te kijken of heb je een vraag? Neem contact op, ik kijk graag met je mee.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan gerust contact op