Pleaser please gedrag

Hallo pleaser:-) hoe gaat het nu met JOU?

Herken jij dit (deels) bij jezelf:

Maak je het graag iedereen naar de zin?
Wil je de ander liever niet teleurstellen?
Vind je het egoïstisch als je nee zou zeggen?
Doe je het omdat je het niet kan maken om het niet te doen?
Zeg je liever Ja, dan Nee als iemand je iets vraagt om te doen?
Wil je niemand tot last zijn en los je daarom problemen liever zelf op?
Voel je je schuldig als je nee zegt tegen iemand anders

Maar hoe is het dan met jou?

Als jij diep van binnen voelt wat jij nodig hebt wat zou dan je antwoord zijn? Wat zijn je wensen, je passies en je behoeftes? Hoeveel ruimte kan en durf jij daaraan te geven?

Voel je dat je dat spannend vindt? Of misschien vind je het moeilijk om te voelen wat je nu precies zou willen en nodig hebt, omdat je zo gewend bent om te voelen wat een ander nodig heeft en niet wat JIJ nodig hebt? Dat is heel begrijpelijk.

Tegelijkertijd is het ook tijd voor verandering en om voor jezelf te zorgen. Vind je niet?Ik denk dat je anders dit artikel niet zou zijn gaan lezen.

Hoe zou het zijn als je jezelf wat vaker zou PLEASEN?

JA zeggen tegen jezelf en nee tegen de ander? Durf jij echt voor jezelf te kiezen.

Het zal zeker gepaard gaan met ongemak, spanning en wellicht schuldgevoel. Daarnaast zal het ook bevrijdend zijn om dit te durven doen. Het zal je steeds makkelijker afgaan als je dit vaker durft te doen. De spanning en het schuldgevoel zullen slinken.

Wat ga jij dan niet meer doen?
Waar ga jij mee stoppen. Waar zeg jij NEE tegen en Ja tegen jezelf.

Praktische tip

Het kan helpen om een lijst of mindmap te maken van dingen die jij eigenlijk heel graag zou willen doen. Denk aan wat je zou willen qua werk, studie, relatie, vriendschappen etc… Door erover na te denken, het op te schrijven krijgt het al meer ruimte. Je kan daarbij ook je bezwaren noemen en je afvragen waar je nu echt bang voor bent?

Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat please gedrag eigenlijk niet liefdevol is. Voor jezelf niet en ook voor andere niet. Volwassen mensen kunnen emotioneel gezien voor zichzelf zorgen en het is heel gezond en respectvol naar elkaar in elke relatie om je eigen behoeftes en grenzen te kennen en aan te geven. Het please gedrag komt uit de kindertijd. Vaak is het gerelateerd aan situaties waarin jij de volwasse mensen om je heen, je ouders, grootouders, juffen en meesters het graag naar de zin wilde maken. Dit gedrag is dan geprezen en daarom ben je het gaan normaliseren.

Nadelen van please gedrag en redenen om er mee te stoppen:

  • Het kost energie
  • Het werkt niet, want de echte erkenning en waardering vind je in jezelf (makkelijker gezegd dan gedaan hoor :-))
  • Je wordt er niet gelukkig van
  • Het doet pijn om steeds over je grenzen heen te gaan
  • Je kan je ECHTE zelf niet laten zien
  • Het breekt je uiteindelijk op.

Nu is het dus echt tijd voor jou! Wat jij nodig hebt, omdat te onderzoeken en op de eerste plaats te zetten.

Dit zijn belangrijke stappen in zelfzorg en zelfliefde. Als je kinderen hebt, besef dan ook dat je hierin een voorbeeld bent voor hen. Wil jij dat ze jouw please gedrag gaan kopiëren of juist liefdevol leren naar zichzelf te zijn?

Heb je hier hulp bij nodig en wil je graag stappen hierin zetten, neem dan contact op dan bespreken we de mogelijkheden. Ik help je graag verder.

Contact