Uitstelgedrag

Uitstelgedrag: wat ben je nu eigenlijk echt aan het vermijden?

Over de echte oorzaken van vermijdingsgedrag en een aanpak die werkt.

Uitstellen het is heel menselijk  ….en het vraagt dan ook om een menselijke benadering ❤️.

Uitstellen gaat in de kern over het vermijden van iets dat je onaangenaam vindt. Al snel wordt er aan praktische dingen gedacht zoals een klusje, of een rapport schrijven. Maar:

  • Meepraten met collega’s terwijl je er eigenlijk anders over denkt
  • Je mond houden bij een vergadering terwijl je het er niet mee eens bent wat er gebeurt
  • Of thuis toch Ja zegen tegen je kind na een tijdje, terwijl je al een paar keer nee had gezegd.

 Dit is ook een vorm van uitstelgedrag.

Je vermijdt de kritiek van je collega, de teleurstelling van je kind etc.

De kern begrijpen

Wat ben je nu echt aan het vermijden? Dat is de vraag die je verder gaat helpen.

Om daar achter te komen zou je je kunnen indenken hoe het zou zijn als je:

  • Wel zegt wat je denkt in die vergadering
  • Je grenzen duidelijk aangeeft
  • Je droom achter nagaat

Wat komt er dan in je op?

Wellicht dat je geen zin hebt in een conflict, een teleurstelling van de ander, een oordeel van de ander die je raakt en dat is niet leuk (of doet pijn).

En dat is goed nieuws!

ehm…. goed nieuws? Staat dat er nu echt?

Ja!

Want dit is jouw kans! Dit is jouw kans om jezelf serieus te gaan nemen en de rem die er op zit er af te gaan halen. 

De vraag is mag jij zijn wie je bent, met jouw mening, grenzen, dromen……Vind jij jezelf goed genoeg?

Dit onderzoeken en gaan voelen gaat inzicht en ruimte geven in je leven.

Dit is dus de kans om je leven beter te maken.

Wat is jouw beeld van jezelf

Denk jij weleens, maar zo ben ik nu eenmaal. Ik ben een uitsteller, conflictmijder, pleaser….. etc. Dan zet je jezelf vast en heb je geen invloed en regie over je gedrag. Dan blijft het ook zo.

Ben je bereid dit beeld van jezelf te veranderen en geloof je dat je je zelfbeeld ook kan veranderen? Dan heb je invloed en dus de regie over je leven. Ik ga niet zeggen dat het makkelijk is en er is ook geen quick-fix voor. Het is wel mogelijk!

Dat begint bij bewust worden van het beeld van jezelf. Zie jij je zelf als een uitsteller, als een lui iemand die een schop onder zijn kont nodig heeft, die niet genoeg doet…. Besef dat dit slechts een masker is waarachter je je kan verschuilen. 

Dit verschuilen is een signaal dat je het lastig vindt. Begripvol en met compassie hiernaar kijken is een eerste stap. Daarna kan je kijken wat je kan gaan doen om het geen wat je nu uit de weggaat, aan te gaan.

Pleasegedrag en uitstellen

Please gedrag is ook een vorm van vermijdingsgedrag. Door een ander te pleasen en steeds naar de zin te maken, cijfer je jezelf weg en vermijd je gedoe. Gedoe in de vorm van oordelen, confrontaties, dat anderen je niet aardig vinden of egoïstisch vinden… Je vermijdt ook dat je jezelf belangrijk mag gaan vinden en goed voor jezelf mag gaan zorgen.

Om welke reden ben jij gestopt met jezelf belangrijk te vinden? Wat heb je van huis uit mee gekregen? En op school?

Vaak doen we het omdat we gezien worden als we de ander pleasen. We krijgen complimenten voor ons gedrag. Wat zou er gebeuren als je jezelf op nummer 1 zet?

Je brein begrijpen

Om uitstelgedrag aan te pakken helpt het om je brein te begrijpen. Ben jij iemand die veel gedachtes kan hebben, tien stappen vooruitdenkt en dus al bij de eindstreep zit in je hoofd? Dan gaat het in de realiteit je vaak te traag en dat kan frustrerend zijn. Je moet er nog aan beginnen (zucht) en in je hoofd is het perfecte plaatje allang klaar zonder moeite. Door uit te stellen hoef je even niet in de ongemakkelijke gevoelens te zitten. Heel begrijpelijk. Als je begrip hebt voor jezelf, kan je er bewust mee om gaan en keuzes maken die bij je passen. Als je begripvol en aardig bent voor jezelf is het het makkelijker om iets te doen waar je geen zin in hebt, of wat je lastig vindt.

Je voorkeuren erkennen

Wat vind je leuk om te doen en wat juist niet? Vind je het leuk om met getallen bezig te zijn, met je handen te werken, administratie te doen, alleen te werken of juist met anderen? Ben je iemand die van herhaling houdt? Of juist van afwisseling?

Ik kan de lijst heel lang maken, want er zijn heel veel verschillende voorkeuren. De meervoudige intelligentie van Howard Gardner vind ik zelf een fijn model om meer inzicht te krijgen in je voorkeuren. Door dingen te doen vanuit je voorkeuren wordt het leuker en makkelijker en dus ga je minder vermijden en uitstellen. Ook door te begrijpen dat iets niet je voorkeur heeft en dat je daarom weerstand ervaart, maakt je milder en zachter naar jezelf.

Het gaat dus om weten wat je nodig hebt en als het ware je eigen handleiding kennen.

Een aanpak die werkt

Om maar gelijk de waarheid op tafel te gooien er is geen quick-fix voor uitstel of vermijdingsgedrag. Het is jezelf in de spiegel aan durven kijken, VOELEN en OEFENEN. Begrip van jezelf maakt dat je minder zal gaan uitstellen.

Hier een aantal stappen die je kan nemen als een soort van leidraad:

  • Bewustwording is de eerste stap. Word je bewust van hetgeen wat je uit de weggaat. Welke gedachtes en gevoelens komen erop?
  • Wat ben je in de kern uit de weg aan het gaan?
  • Hoe denk je over jezelf? Denk je ‘ ja maar zo ben ik nu eenmaal’ of ‘dat kan ik ook niet’ ‘anderen kunnen dat, maar ik niet’.

Stel jezelf de vraag is dat waar? En ben je bereid een nieuwe waarheid te creëren? En je overtuiging te herschrijven in een positieve.

  • Kijk wat je nu al WEL kan en weet, wat zou de eerste stap kunnen zijn?
  • Ken je denkstijl en je voorkeuren. Dus wat zijn je behoeftes en erken die. Door dit in kaart te brengen en er bewust van te zijn, weet je ook waarom je sommige dingen leuker vindt dan andere. Door het te weten, kan je je leven zo gaan inrichten dat het leuker en makkelijker wordt voor jezelf.

Jezelf als lerende zien

Wij mensen zijn lerende in onze ervaringen. We ervaren, leren en groeien. Juist door zelfreflectief te zijn en bewust te zijn kunnen we van onze ervaringen leren. We hoeven niet perfect te zijn. We mogen onszelf zijn met alles erop en eraan.

Wil je hiermee aan de slag? Dan is persoonlijke coaching of de 4-daagse training iets voor jou. Bekijk hier wat ik voor jou kan doen. 

Je bent van harte welkom.

Persoonlijke coaching 4-daagse training

    Bel mij voor een oriënterend gesprek

    "Ik ben geïnteresseerd en zou graag meer willen weten.
    Wil je me bellen voor een oriënterend gesprek?"

    Natuurlijk wil ik dat.