Ontdek de positieve kant van dyslexie en andere “labels”.
Iedereen is anders, iedereen leert anders en heeft sterke en zwakke kanten. Toch leven we in een maatschappij met labels zoals dyslexie, dyscalculie, AD(H)D, hoogbegaafdheid en hooggevoeligheid. ‘Afwijkingen’ van een soort normaal of standaard die we hanteren in onze maatschappij. Wat veel minder bekend is dat al deze mensen een gemeenschappelijke manier van denken hebben. Deze manier van denken komt voort uit een voorkeur voor het denken via de rechterhersenhelft en resulteert in een denk- en leerstijl die het ‘conceptuele denken‘ wordt genoemd. Dat is juist geen afwijking, maar zo kan het soms wel voelen. Omdat de nadruk op school en in de maatschappij vaak ligt op hetgeen wat niet goed gaat en hoe je dat kan verbeteren of hoe je daarmee om moet gaan. Behulpzaam, maar niet als dat het enige is wat wordt gedaan, want het werkt stress en faalangst in de hand. En dat zijn de echte belemmeringen voor de ontwikkeling van jong en oud, (terwijl eigenlijk het probleem ligt in het systeem en de maatschappij). Door stress of faalangst kan je geblokkeerd raken, compensatiegedrag van hard werken, of juist vermijden gaan vertonen, niet lekker in je vel zitten, fysieke klachten hebben zoals buikpijn of negatieve gedachtes hebben zoals ‘laat maar het heeft toch geen zin’. Bovendien door de nadruk te leggen op het verbeteren van je zwakke kanten word je niet gelukkiger.
Zoals Martin Seligman, grondlegger van de positieve psychologie zei:
“Curing the negatives does not produce the positives”.
Kortom om je goed te voelen, om meer plezier te hebben op school of in je werk of om mensen succesvol te begeleiden die hiermee kampen is het van belang dat het andere verhaal wordt verteld. Een inclusief verhaal waarin de positieve kanten van dyslexie en andere labels belicht worden. Zodat er een totaalbeeld kan worden gevormd en er meer plezier en geluk kan worden ervaren.
Faalangst en stress loslaten
Daarnaast is het belangrijk om de opgedane negatieve leerervaringen en bijkomende stress te verwerken en achter je te laten. Dan ontstaat er ruimte om een positief zelfbeeld te ontwikkelen en met zelfvertrouwen het leven te staan.
Faalangst kan je o.a. herkennen aan:
• Niet durven uitspreken
• Perfectionisme
• Black-out bij testen of beoordelingen
• Bang om door de mand te vallen
• Gevoel iets te moeten verbergen
• Uitstelgedrag
• Hard oordelen over jezelf en anderen
Coaching voor kind en volwassenen
Herken jij dit bij jezelf of bij je kind? En wil je op een effectieve manier hiermee aan de slag, zodat je rust, kracht en vrijheid kan ervaren? Wil je vaardigheden aanleren die bij je passen? Zodat je werk, studie of school makkelijker gaat en met meer sucess? Hier is wat aan te doen.
Professional?
Herken jij dit als professional bij de mensen met wie je werkt? En wil jij weten hoe jij anderen hierin effectief kan begeleiden? Ik help je graag verder.
Contact