dyslexie

Dyslexie en faalangst. Hoe faalangst de taalproblemen verergert!

Wist je dat faalangst de taalproblemen van dyslexie verergert? Sterker nog wist je dat het grotendeels van de taalproblemen van mensen met dyslexie veroorzaakt worden door stress en faalangst?

Zodra jij als dyslecticus onder hevige stress staat bij bijvoorbeeld een presentatie, examen, sollicitatiegesprek of het moeten schrijven van een rapport, dan valt de taal in je hersenen uit. Het brein komt in een soort slaapmodus, waardoor je minder goed toegang hebt tot bijvoorbeeld je geheugen of je taalcentra in je brein.

Het resultaat hiervan is dat je bijvoorbeeld:

  • niet meer uit je woorden kan komen
  • je blokkeert tijdens het lezen en/of schrijven
  • je kent de stof niet meer van de toets die voor je ligt (black-out)
  • je begint te zweten, friemelen, en wordt onrustig in je hoofd en lijf

Dit verklaart onder andere waarom je als dyslecticus vaak minder presteert dan je werkelijk kan en waarom je regelmatig onder jouw intelligentie niveau werkt of studeert.

Het verminderen van de faalangst is daarom de meest effectieve ingreep in het verminderen van taalproblemen. Op die manier zullen kan je als dyslecticus meer grip krijgen op jouw eigen leven en durf je stappen te zetten op het gebied van werk en studie, die jij daarvoor niet nam omdat je geblokkeerd was.

Een verhaal: Een jonge docente in opleiding met dyslexie stond met veel spanning voor de klas. De stress had tot gevolg dat ze niet goed uit haar woorden kwam. Haar begeleidster gaf als feedback dat ze ‘kromme zinnen’ maakte wat tot nog meer stress en bewijsdrang leidde. Dit had tot gevolg dat ze zoveel druk ervoer dat haar taal uitviel. Daardoor ging ze o.a. woorden door elkaar halen en maakte ze zinnen niet af wat wederom tot de negatieve feedback van haar begeleidster leidde en negatieve gedachtes over haar eigen presteren. Coaching hielp haar inzicht te krijgen in de faalangst en hoe zij deze kon verminderen met als resultaat dat ze met meer plezier en vanuit ontspanning kan gaan lesgeven en de taalproblemen die ze ervoer, die namen vanzelf af.

Meer info

Voor meer informatie wat Buro Blooming voor jou of jouw kind kan doen met betrekking tot dyslexie en faalangst kun je vrijblijvend contact opnemen met Anne-Marie Hartmann.
E: info@buroblooming.nl
T: 06 16 58 00 44