dyslexie en schrijven

Succesvol schrijven met dyslexie, zonder taalles.

Veel mensen met dyslexie hebben moeite met schrijven en het kost ze vaak veel energie en stress. Dit kan met de juiste begeleiding en handvatten worden opgelost.

Om succesvol te leren schrijven als dyslecticus is het belangrijk om eerst te begrijpen dat dyslectici associatief denken. Hierdoor komen ze snel tot een conclusie. Vaak schrijven ze alleen die conclusie op, waardoor er een inleiding en slot ontbreekt.

De kunst van het schrijven is om informatie op een rijtje te zetten en over te dragen. Het beeld dat jij in je hoofd hebt, moet toegankelijk worden gemaakt voor anderen. Daarom is het belangrijk om na te gaan wat JIJ wilt vertellen aan jouw lezer. Hiervoor kun je een mindmap maken waarin je jouw ideeën op papier zet, zonder dat je nog over de structuur en spelling hoeft na te denken. Op deze manier creëer je overzicht. Daarna kan je structuur gaan aanbrengen in de tekst.

Wat betreft spelling en formulering is het belangrijk niet steeds het wiel opnieuw uit te vinden. Gebruik daarom een goede spellingscontrole. Daarnaast kun je formuleringen die vaak voorkomen opslaan in een bestand en steeds gebruiken.

Tot slot is voor schrijven ontspanning nodig. Het is daarom belangrijk om tijd in te plannen. Even snel tussendoor wat schrijven levert al snel druk op en dat heeft weer een negatief effect op het schrijven.

Uiteraard is dit maar een tipje van de sluier.

Meer weten over effectief schrijven? Neem dan vrijblijvend contact op.