snellezen

Meer concentratie door snellezen.

Worstel je met lezen? Kost het je veel tijd en energie? Dan is snellezen wat voor jou.

Het klinkt raar: snel lezen als je dyslexie hebt. Of: sneller lezen om je concentratie te verhogen als je AD(H)D hebt. Toch kan jij het ook! Sterker nog: een hoger leestempo maakt lezen juist gemakkelijker. Zeker als je snel afgeleid bent. Dus … ben je een beelddenker en heb je dyslexie, AD(H)D of dyscalculie en wil je meer weten? Lees dan snel verder:-)

Brein raakt afgeleid door langzaam lezen

Op school leer je over het algemeen spellend lezen, dus letter voor letter. Er is een groep mensen waaronder beelddenkers en dyslectici die dat spellende lezen aanhouden. Hierdoor leren ze geen snelheid  maken. Door traag te lezen krijgen al je gedachten vrij spel en kunnen daardoor alle kanten op. Je hersenen zijn eigenlijk niet uitgedaagd en gaan daarom wat anders doen, dus aan iets anders denken.

Waarom kan lezen zo’n frustratie zijn?

Veel dyslectici en andere beelddenkers lezen gemiddeld 50 -150 woorden per minuut en niet dyslectici 250 woorden per minuut. Beelddenkers of associatieve denkers kunnen sneller afgeleid raken door hun eigen beelden of ideeën tijdens het lezen. In hun hoofd ontstaan allerlei beelden of plaatjes bij de tekst die ze lezen. Ook kan het zijn dat bepaalde woorden of zinnen associaties of herinneringen oproepen. Dat vertraagt het lezen vaak enorm! Je raakt de draad kwijt en zit in je eigen film, fantasie of verhaal. Vaak kom je op een geven moment to de conclusie dat je niet meer leest en dan mag je weer boven aan beginnen. Dat roept vaak frustratie op en werkt demotiverend. Kortom het boek gaat dicht of je gaat met veel tegenzin en tanden op elkaar doorzetten. Dit kost heel veel energie en kan het anders. Juist door sneller te lezen, blijft je brein geconcentreerd. Hoe dan?

De clou van het snellezen

Door juist sneller te gaan lezen prikkel je je hersenen en daag je ze uit. Er blijft simpel gezegd minder ruimte over om aan andere dingen te denken. Hierdoor stijgt de concentratie en kan je meer opgaan in het verhaal. Zo kan je tijdens het lezen ook makkelijker informatie op nemen en onthouden. Bij snellezen leer je dat je door kunt lezen en tegelijkertijd de informatie kan opnemen en dus niets mist in het lezen. Veel langzame lezers, dyslectici of mensen die worstelen met lezen, kunnen zich dit niet voorstellen, maar zodra ze het eenmaal ervaren hebben, willen ze niet meer anders.

Meer concentratie met snellezen

Bij een leessnelheid van 600 woorden per minuut STOPT je geest met het produceren van beelden of associaties tijdens het lezen. Op die manier kun je je dus ook beter concentreren met als resultaat dat je alleen aan het lezen bent en alle informatie die je leest opneemt. Nu wordt lezen ook veel leuker, want je leert iets nieuws, zit lekker in een verhaal of bent goed voorbereid op een vergadering of afspraak voor je werk.

Voor wie?

Snellezen werkt voor iedereen. Dyslexie of geen dyslexie, dat maakt niet uit. Snellezen kan een uitkomst bieden als je merkt dat lezen je frustreert, je snel afgeleid raakt en/of veel moet lezen.

Test het zelf

Je kunt snellezen heel makkelijk zelf testen. Als je aan het lezen bent en je merkt dat je afgeleid raakt, verhoog dan je tempo door sneller met je ogen over de woorden te gaan. Kijk maar eens wat er gebeurt.

Leren snellezen?

Heb je nog vragen of wil je graag leren snellezen? Neem dan contact op. Ik help je graag verder.